woensdag 4 augustus 2010

Handleiding zwierig rokje

Pippelotje vroeg mij om de werkbeschrijving van het zwierige rokje.
Hierbij dus een handleiding of tutorial voor een zwierig rokje voor een kind van ongeveer 3 à 4 jaar.


Stap 1


Knip een basisstuk uit van 16 cm breed en 83 cm lang; dit is de breedste stuk stof op de foto en vormt het basisstuk waarop de stroken zullen worden genaaid.
Knip de tailleband uit: 83 cm lang en 6 cm breed (ik heb die per ongeluk in 2 geknipt, zie rechts op de foto).
Knip vervolgens 3 smallere stroken uit van 150 cm lang en 6 cm breed en 1 iets bredere strook van 150 cm lang en 10 cm breed.

Stap 2


Werk de onderrand van de 4 stroken (3 smaller en en 1 bredere) af met een heel smalle zigzagsteek. Probeer hiervoor eerst eens op een proeflapje hoe smal je de zigzagsteek op je naaimachine kan instellen.

Stap 3

Vervolgens rimpel je de bovenkant van de stroken. Hiervoor stik je op ongeveer 1,5 cm van de bovenrand met een rijgsteek (brede steek). Zorg ervoor dat je aan het begin en einde van je strook voldoende draad laat hangen. Knip de draden dus niet af. Vervolgens neem je aan 1 zijde van de strook 1 los draadje en rimpel je de stof totdat de bovenkant van de strook even breed is als het basisstuk. Vouw de stroken nu dubbel en stik ze langs de kortste zijde dicht (goede kanten naar binnen). Keer tenslotte de stroken binnenste buiten zodat de goede kant zichtbaar wordt.

Stap 4


Neem het breedste stuk stof, het basisstuk, vouw het dubbel met de juiste kant naar binnen en stik dit langs de kortste zijde dicht. Keer hierna het basisstuk binnenste buiten zodat de goede kant naar buiten zit.
Speld 1 van de 3 smalle stroken aan de bovenkant van het basisstuk vast. Let erop dat je bij de start de naad van de strook en de naad van het basisstuk op elkaar legt en als eerste vastspeldt. Stik de 2 delen aan elkaar op ongeveer 0,5 cm van de rand. Nu kan je de rijgdraden die je gebruikt hebt om de stof te rimpelen eruit trekken.

Stap 5Sla de reeds vastgenaaide strook naar boven. Neem de tweede smalle strook en schuif hem over het basisstuk waarbij de goede kanten naar elkaar gedraaid zijn maar waarbij de figuren (vogels in mijn geval) in tegenovergestelde richting liggen (op het basisstuk staan de vogels op hun pootjes maar op de strook staan ze op hun kop, zie foto's). Bij het naar beneden slaan van de strook zullen alle vogels terug op hun pootjes staan.
Naai nu de strook vast op ongeveer 5 cm afstand van de naad waarmee je de eerste strook hebt vastgenaaid. Zo overlappen de stroken elkaar een beetje. Bevestig de laatste smalle strook op dezelfde manier aan het basisstuk. De bredere strook van 10 cm breed bevestig je als laatste. Verwijder ook hier alle rijgdraden.
Strijk nu alle stroken naar beneden.

Stap 6

Vouw de tailleband dubbel met de goede kant naar binnen zodat de kortste zijden op elkaar liggen en stik de kortste zijden aan elkaar. Draai binnenste buiten en vouw nu dubbel met de langste zijden op elkaar. Strijk de dubbel gevouwen stof.  Nu zou je dit moeten hebben:

Als je een label hebt, kan je dit nu op de juiste plaats naaien.

Stap 7


Leg tenslotte de tailleband op de bovenrand van het basisstuk en stik op ongeveer 0,5 cm van de rand vast. Laat hierbij een opening van ongeveer 3 cm om een elastiek door te steken. Neem hiervoor een elastiek met dezelfde lengte als de omtrek van de taille van je kind + 2 cm. Steek de elastiek doorheen de opening in de tailleband en naai de uiteinden aan elkeer vast. Naai nu de opening in de tailleband toe.
Als laatste zigzag je alle naden.

Dit zou nu het volgende moeten opgeleverd hebben:


Als iets niet duidelijk is, laat je maar een berichtje achter. Het ie echter niet zo moeilijk eenmaal je bezig bent
Veel succes!!

14 opmerkingen:

 1. hoera en merci. als ik die vogelskesstof nog tegenkom op het stoffenspektakel binnenkort ga ik u schaamteloos na-apen!
  ik heb je een Stylish Blog Award gegeven. geniet ervan
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank u...dit ga ik zeker eens proberen te maken voor dochterlief!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel vriendelijk van u om dit zo klaar en duidelijk te willen uitleggen. Ga ik zeker en vast ooit gebruiken; heel erg bedankt !
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super! Hier wss ik naar op zoek!!! En heel duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo, Ik zou dit graag maken voor mijn dochtertje van 5 jaar, hoe kan ik dit patroon best vergroten?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het zou handig zijn de uiteindelijke hoogte van het rokje erbij te vermelden

  BeantwoordenVerwijderen
 7. kan je vermelden hoeveel stof je nodig hebt van 140 of 150 cm breedte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. voor maat 128 en maat 12jaar !hoeveel stof en hoe maak ik het ? bedakt alvast

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou dit graag maken voor mn dochter van 1, in maat 74 of 80. Hoe kan ik het verkleinen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Enig dit rokje! Ook maar een keer maken voor de kleindochters. Hartelijk dank voor deze leuke passende patronen en zeer goede uitleg. Vooral verliefd op het Grace jurkje. Wie niet? Hoeveel zouden er al met dit patroon gemaakt zijn?? Jullie zijn TOP!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Superleuk rokje. Ik ga em maken voor mijn 2 kleindochters

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou deze rok ook graag maken in maat M en 128-134 ��

  BeantwoordenVerwijderen