maandag 16 augustus 2010

Eenvoudig plooirokje + handleiding

Zoals beloofd hierbij foto's van het afgewerkte rokje met "Goudlokje en de 3 beertjes" en natuurlijk een handleiding voor dit eenvoudig te maken rokje.

Voor dit rokje heb je geen patroon of rekenmachine nodig!

Handleiding

Stap 1
Je hebt een stuk stof nodig van 115 cm breed. Voor de hoogte meet je de gewenste lengte van het rokje (van taille tot uiteindelijke onderkant van het rokje). Voor een maatje 4 jaar heb ik voor dit rokje 27 cm hoog genomen. Voor het gelijkaardige poezenrokje van grote spruit (10 jaar) heb ik ook een stuk stof genomen van ongeveer 115 cm breed (dit is de breedte van de stof op de rol); voor de hoogte nam ik hier echter 40 cm (de breedte van de stof  is voor de meeste leeftijden hetzelfde, nl. ongeveer 115 cm).
Het enige wat je dus eigenlijk moet doen is de hoogte van het gewenste rokje bij je kind opmeten!

Stap 2
De uiteindelijke rok zal plooitjes hebben om de 5 cm en de plooitjes zijn telkens 2 cm. Dit ga je nu op de stof markeren.

Hiervoor leg je de stof met de goede kant naar boven, en leg je de lintmeter op de stof. Je steekt vervolgens kopspeldjes op 5 cm, 7 cm (5+2), 12 cm (7+5), 14 cm (12 + 2),... tot je aan het uiteinde komt. Je doet dit dus over de volledige breedte van de stof. Het komt erop neer om afwisselend 2 cm en 5 cm tussen de kopspelden te laten (zie foto).

Stap 3
Nu gaan we de plooitjes vormen. Leg de twee kopspelden die een tussenafstand hebben van 2 cm op elkaar (zie foto links). Zet de plooitjes telkens vast met een derde kopspeldje (zie foto rechts).Stap 4
Nu gaan we de plooitjes vaststikken. Ik heb voor de rok van kleine spruit de plooitjes 6 cm vastgestikt en voor die van grote spruit 7 cm. Dit kan je zelf kiezen naar wens.
Om de plooitjes te stikken, verplaats je de kopspelden horizontaal, eentje bovenaan en eentje die de onderkant van het plooitje maarkeert (bij mij dus op 6 cm van de bovenrand). Dit is goed te zien op onderstaande foto's.Stap 5
Stik nu langs de goede kant en zo dicht mogelijk bij de plooi. Je zou onderstaand resultaat moeten hebben.


Stap 6
Vouw nu de stof dubbel met de verkeerde kant naar buiten en stik de zijkanten vast juist naast de zelfkant van de stof zodat die niet zichtbaar is langs de goede kant. Je hoeft deze zijkanten dus niet te zigzaggen aangezien je 2 zelfkanten hebt die niet uitrafelen.

Stap 7
Nu heb je een stuk ribtricot nodig van 70 cm breed (voor maat 4 jaar, 80 cm voor maat 10 jaar) en 10 cm hoog. In plaats van ribtricot kan je ook de tailleband maken in dezelfde stof. Aangezien deze katoenen stof niet rekbaar is, neem je dan een stuk stof van 2 maal de breedte van je rok + 2 cm voor de naden. Voor de rok van kleine spruit zou ik dan een stuk stof van 80 cm breed en 10 cm hoog nodig gehad hebben (2 maal 39 cm + 2cm naad). Je stikt de zijkanten aan elkaar en vouwt de ribtricot dubbel (zie onderstaande foto's). Op de foto's heb ik geen gebruik gemaakt van ribtricot maar van sweaterstof. Dit kwam echter te lomp over dus heb ik het opnieuw gedaan met ribtricot.
Stap 8
Leg nu de tailleband met de open zijde naar boven tegen de goede kant van de stof en speld vast. Let hierbij op dat de zijnaad van de rok en de naad van de tailleband boven elkaar liggen.


Stik nu de tailleband op ongeveer 1 cm van de rand aan de rok. Laat hierbij een opening van 5 cm om er hierna de elastiek door te steken. Indien je gebruik maakt van de ribtricot zal je deze moeten uitrekken zodat hij past rond de rok.

Voor de iets meer ervaren naaisters onder ons: sla stap 9 over en plaats de elastiek onmiddelijk in de tailleband en stik de volledige tailleband aan de rok. Zigzag.

Stap 9
Neem een stuk brede elastiek met dezelfde lengte als de omtrek van de taille van je kind. Breng deze elastiek met behulp van een toepspeld doorheen de opening van de tailleband. Stik de elastiek toe en hierna de opening van 5 cm in de tailleband. Zigzag vervolgens de tailleband en de katoenen stof in 1 keer.

Stap 10
Werk de onderand van de rok af met een stuk, al dan niet felgekleurd, biaislint.


Voilà, klaar!! Simpel toch!

19 opmerkingen:

 1. Ik heb de handleiding niet gelezen, bij gebrek aan dochters, maar ik wil even zeggen dat ik jouw model geweldig vind! Zalig, het plezier waarmee die poseert!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Héééél schoon. Het is trouwens een geweldig stofje. Die handleiding gaat ook nog van pas komen. Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zojuist mijn allerallerallereerste rokje gefabriceerd met behulp van deze handleiding!! Geweldig trots op mezelf, heel erg fijn dat je me het zo 'makkelijk' hebt gemaakt.

  Nu de kleine prinses nog bereid vinden om het resultaat te dragen ;-) (helaas is ze niet zo enthousiast als jouw model)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb hem ook gemaakt en hij is inderdaad niet moeilijk!! Bedankt voor de goede handleiding. Nu nog ergens een handleiding voor een rokje met stolpplooien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor stolpplooien, ligt aan de diepte die u wilt hebben, doet u op dezelfde manier meten alleen de plooi dan niet naar een kant vouwen maar twee kanten naar het midden, bv. speld 6 cm. stof weer een speld en dan de spelden naar elkaar toe leggen. Even proberen en het gaat lukken gelijk het rokje zoals hierboven beschreven.

   Verwijderen
 5. mooooooooooooi !!!!!
  waar heb je de stof eigenlijk gehaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ anoniem: de stof kocht ik vorig jaar via www.fabric.com. Ik weet niet of ze hem nu nog hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je extra douanekosten moeten betalen toen je besteld hebt op fabric.com?

   Verwijderen
 7. Klopt als een bus ! Heb dit als eerste werkstuk gemaakt en het is -al zeg ik het zelf- super gelukt ! Toevallig geen tutorial voor een A-lijn jurkje ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de goede uitleg!!! Mijn rokje is prachtig gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor de goede uitleg. Ik ben een echte beginner en ik kon het helemaal alleen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Héél mooi rokje én dankzij jouw héél duidelijke uitleg heb ik mijn eerste rokje zelf kunnen maken. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoe kom je aan die 70 en 80cm voor de tailleband? Ben een echte beginner

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt om dit zo mooi en duidelijk uit te leggen !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi. Ik heb nog een metertje stof over. Kan ik hier dan ook zo'n mooi rokje maken voor mijn 2jarige dochter? Of komt het dan niet uit met de plooien?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kan je dit met gelijk welke stof? Op dat vlak ben ik nog een echte beginner. Heb wat leuke stofjes gekocht maar ik zou het graag met een stretchstof proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoe kun je bij het naaien van de plooien de naden mooi wegwerken als je aan de goede kant moet naaien? Het is toch niet de bedoeling zijn dat je elke draad naar achter door moet halen met een naald? (Waarschijnlijk is dit een beetje een domme vraag, maar ik naai nog niet zo lang ��)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow, dit is nu eindelijk eens een duidelijke uitleg! Dit sla ik zéker op en zal het zeker nog eens maken!! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze ga ik proberen voor mijn 2 kleindochters te maken, Lijkt super makkelijk, zelfs voor iemand met 2 linkerhanden zoals ik

  BeantwoordenVerwijderen