maandag 29 november 2010

Handleiding / tutorial snoeptaart

Op vraag van Effie plaats ik hier de handleiding om een snoeptaart te maken.

Ik heb er tot nu toe reeds 3 gemaakt. De eerste zag ik direct groots: het was er een van drie verdiepingen. Ze was eigenlijk te groot! De volgende 2 maakte ik maar uit 1 verdieping. Voordelen: het is sneller klaar en het bevat nog steeds meer dan genoeg snoep.

Taart 1
Taart 2Taart 3
Wat heb je nodig?
 • een of meerdere stukken piepschuim in de vorm en de grootte die je wilt: vierkant, rechthoekig of rond. Ik gebruik stukken piepschuim die vaak in de kartonnen verpakking van allerlei elektrische apparaten zitten ter bescherming ervan. Het stuk piepschuim dat ik gebruikte voor de twee snoepaarten van 1 verdieping is ongeveer 22 cm breed x 18 cm diep en 10 cm hoog.
 • de basis van de snoeptaart wordt steeds opgebouwd uit spekken of marshmallows. Die zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en formaten.
 • allerlei kleurig snoepgoed naar keuze 
 • aluminiumfolie en hostiepapier voor de bekleding
 • beetje bloemsuiker en water

 Stap 1

Neem je stuk piepschuim en bekleed het met aluminiumfolie zodat er geen stukjes piepschuim in contact kunnen komen met het snoepgoed.


Stap 2

Doe een paar eetlepels bloemsuiker in een kommetje en voeg er een paar druppels water bij totdat je een smeuige, vrij dikke pasta krijgt.
  
Stap 3

Smeer de suikerpasta op de zijkanten en bovenkant van het met aluminiumfolie bekleedde piepschuim

En bekleed onmiddelijk met het hostiepapier. Dit hoeft niet heel precies te gebeuren. Het is niet erg indien niet de volledige zijkant bedekt is met hostiepapier. Het hostiepapier zal dienen als om er de marshmallows tegen aan te kleven. Het heeft namelijk het grote voordeel dat het in contact met water zeer kleverig wordt.


 Stap 4

Neem een kommetje water, dop je vinger in het water en wrijf met je vinger over de platste kant van een marshmallow. Nu kan je de marshmallow op de juiste manier aan het hostiepapier 'kleven'.


Bij taart 2 heb ik de volledige zijkanten op deze manier bekleed met marshmallows.
Bij taart 3 heb ik 1 rij bekleed met van die rode spekken.

Het nadeel hiervan is dat ze niet plakken op de hosties omdat er te veel suiker op zit. Ik hou de onderkant van die rode spekken eventjes tegen de vlam van mijn gasvuur waardoor de suiker caramelliseert. Je ziet, je moet soms een beetje inventief zijn om het tegen de zijkanten te laten plakken.

Bij taart 1 (zie foto bovenaan) bevestigde ik de aardbeisnoepen tegen de zijkanten met stukjes ongekookte spaghetti. Bij de twee andere taarten wou ik dit niet doen om ongelukken te vermijden. De taart zou namelijk ook gegeten worden door kleine kindjes (4 jaar).

Stap 5

Als de zijkanten afgewerkt zijn, kan je beginnen met de bovenkant. Hiervoor is het niet nodig om de snoepjes vast te kleven of te bevestigen, je kan ze er gewoon opleggen.

Verder kan je de taart nog versieren met kaarsjes, de naam van de jarige (zie foto taart 2) of andere accessoires. Je ziet dat er tal van mogelijkheden zijn om creatief aan de slag te gaan.

Je kan de jarige laten helpen bij het uitkiezen van de snoepjes en om de marshmallows met een natte vinger te bestrijken. Dit vinden ze heel leuk!!

7 opmerkingen:

 1. Wauw, super bedankt Mie! Nu nog eens zien of ik in dit de-katholiserende land nog ergens hostiepapier kan krijgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een vraagje : Mag die hostiepapier een dag op voorhand aangebracht worden vooraleer de snoep aan te brengen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is geen probleem. Ik heb dat ook al gedaan. Veel succes!

   Verwijderen
 3. Kun je de snoeptaart een week op voorhand al maken?
  alvast bedankt voor het leuke idee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de hostie is het niet echt een probleem maar de snoepjes zullen uitdrogen. Ik maak het meestal een dag voordien en dan omwikkel ik het geheel met plastieken vershoudfolie zodat het geheel zoveel mogelijk is afgeschermd van de lucht.

   Verwijderen
 4. Als het spek is moet je klein beetje verhitten maar bij mij is dat te snel verbrand. Handige tip vr mij?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik merk dat het hostiepapier 2 verschillende kanten heeft nl. een gladde en een matte (geribbelde) zijde. Maakt het uit welk van de 2 zijden je tegen het product kleeft?

  BeantwoordenVerwijderen