zaterdag 15 oktober 2011

Cake pops

 Kleine spruit nam voor haar verjaardag cake pops mee naar school als traktatie voor de kindjes.


Ik weet niet meer waar ik ze voor het eerst zag maar ik dacht onmiddellijk: wow, zo mooi! Die moet ik ook eens uitproberen.
Cake pops zijn, na de cupcakes, de nieuwste hype in Amerika. Het zijn eigenlijk kleine cakebolletjes op een stokje. Maar wees gewaarschuwd: er kruipt veel tijd in om ze te maken.

Ik vond op het net (hier) een methode om ze te maken. Het komt erop neer dat je een gewone cake bakt, de cake verkruimelt en dan de kruimels bindt met een soort crème au beurre (vanille frosting volgens het recept van Martha Stewart). Vervolgens kan je er een laagje chocolade of candy melts omheen doen.
Ik deed alles zoals het moest, de balletjes waren redelijk mooi rond en ik werkte ze af met witte candy melts.
Grote spruit en ik proefden elk 1 cake pop en oh wee, het was precies een mierzoete baksteen in ons maag die er bovendien nog uren bleef liggen.
Kleine spruit was ondertussen al helemaal verliefd op die cake pops, dus een gewone taart maken als alternatief was geen optie.

Het recept aanpassen was het enige dat nog overbleef. Ik verving de crème au beurre door slagroom (Klop Klop). De cake maakte ik ook een beetje minder zoet door de hoeveelheid suiker te verminderen.
En oef, zo waren ze overheerlijk. Oké, je moest er nog wel geen 10 van eten maar ze waren nu niet meer zo mierzoet en bovendien een stuk aangenamer voor je maag.

Voor wie het aandurft om ze ook eens te maken: hierna het recept of de methode die ik gebruikte.

1. Cake bakken

Op de foto staat maar 3/4 de van een cake want kleine muisjes waren met de rest gaan lopen.
Bak een cake volgens je eigen recept of volgens het recept van mij:
Ingrediënten: 200 gr zelfrijzende bloem, 4 eieren, 150 gr boter, 180 gr suiker, 1 pakje vanillesuiker.
Laat de boter zacht worden in de microgolf of op een zacht vuurtje. Splits ondertussen de eieren. Klop het eiwit op tot het mooi stevig is. Neem nu de kom met de zachte boter en voeg er de suiker, vanillesuiker en eierdooiers aan toe en klop tot een mooi geheel. Het opgeklopt eiwit roer je tenslotte voorzichtig door het mengsel. Boter je cakevorm in en giet het deeg in de vorm. Bak de cake gedurende 45 min tot 1 uur op 180 °C. Laat de cake afkoelen.

2. Cake verkruimelen
In de eerste methode die ik gebruikte moest je de cake in z'n geheel verkruimelen maar ik ondervond dat de hardere stukken van aan de buitenkant van de cake verhinderden dat de bolletjes mooi rond werden.
Dus raad ik iedereen aan om de buitenkanten van de cake eraf te snijden.

Je snijdt de cake in 4 en stopt 1/4 de ervan in een afsluitbare zak. Je klopt op de zak (goed om je stressniveau te laten zakken :)) tot de cake verkruimeld is.

3. Bindmiddel toevoegen
Als bindmiddel gebruikte ik slagroom (Klop Klop) maar je kan even goed iets anders gebruiken, zolang het de cake-kruimels maar bijeenhoudt. Best geen crème au beurre....

Klop de slagroom stijf. Ik gebruikte 1 zakje Klop Klop voor 1 volledige cake.
Voeg ongeveer 1/4de van de Klop Klop bij de cakekruimels in de zak en meng het geheel tot je een soort playdoh-achtige structuur bekomt.

4. Vormpjes maken
Nu kan je met een kleine hoeveelheid deeg bolletjes maken of een ander vormpje. Ik maakte voor de bijtjes kleine worstjes en voor de Hello Kitties eerst een bolletje waarna ik twee oortjes erin vormde.

 

Uit 1 cake maakte ik ongeveer 20 bijtjes en 20 Hello Kitty figuren.

5. Gaatje prikken en afkoelen


Prik vervolgens in elk figuurtje een gaatje met een tandenstoker. Hierin zal later het lollystokje gestoken worden. Let wel op dat je hierbij niet te hard op het figuurtje duwt of uw figuurtje is naar de haaien.
Plaats de figuurtjes een paar uur of 's nachts in de koelkast. Ik plaatste ze een half uurtje in de diepvries.

6. Figuurtjes op stokje steken
Vanaf hier heb je een aantal zaken nodig die je in gespecialiseerde winkels kan kopen. 
Allereerst heb je lollipop stokjes nodig. Ik kocht deze bij Pipoos.


Ook heb je candy melts nodig. Dit zijn een soort gekleurde pellets die je kan smelten in de microgolf en die gebruikt worden om allerlei snoepgoed van te maken. Ze zijn net zoals de stokjes van het merk Wilton en ik kocht ze ook bij Pipoos. Ik kocht er gele voor de bijtjes en witte voor de Hello Kitties. Alle candy melts van Wilton hebben een vanillesmaak maar je kan apart smaakstoffen kopen. Dit vond ik niet nodig.


Haal nu je figuurtjes uit de koelkast of de diepvries.
Smelt een kleine hoeveelheid Candy Melts (ik nam er 4) in een klein kommetje volgens de gebruiksaanwijzing op de zak. Dip een stokje in de gesmolten brei en steek het in de opening gemaakt door de tandenstoker. Duw hierbij wederom niet te hard of uw figuurtje zal scheuren.
Hierbij moet je tamelijk snel voort doen want die candy melts stollen snel. Vandaar het gebrek aan foto's in dit stadium.
Plaats nadien de figuurtjes op hun stokje ongeveer een half uurtje in de koelkast.

7. Figuurtjes bedekken met Candy Melts
Smelt nu een grotere hoeveelheid candy melts in een recipiënt waarin uw figuurtje volledig kan worden ondergedompeld. Vervolgens is het de bedoeling dat je het figuurtje onderdompelt in de candy melt en er het teveel vanaf schudt.
Ik vond dit nogal een moeilijk karweitje. 
Ten eerste was de gesmolten candy melt-brei niet vloeibaar genoeg zodat het niet vlot over het figuurtje liep. Ik probeerde het er met een mes rond te smeren maar dit gaf geen mooi resultaat (zie foto: cake pop die ongeveer in het midden staat) . Ik voegde dan maar een beetje olie toe zodat de brei vloeibaarder werd. Dit gaf een veel beter resultaat. Ten tweede vielen er een paar figuurtjes in de brei bij het afschudden van het teveel aan candy melts. Wees dus voorzichtig hiermee!


8. Cake pops afwerken
Op de bijtjes bracht in strepen aan van gesmolten chocolade. De voelsprietjes zijn stukjes hagelslag die ik met behulp van een beetje candy melt op het bijtje plakte. De oogjes en de mond maakte ik van een soort zwarte pasta in een tube waarmee je kan schrijven. Deze tube heb ik al een hele tijd en bracht ik mee vanuit Amerika. Ik kocht bij Pipoos wel een stift met eetbare, zwarte inkt maar om de een of andere reden 'pakte' de inkt niet op de cake pop.
Voor de strik in de Hello Kitty plakte ik 2 eetbare hartjes tegen elkaar. Het neusje is een gele confetti. Deze hartjes en confetti kocht ik een tijdje geleden in de Aldi maar ik heb ze ook al gewoon in de supermarkt zien liggen. De snorharen zijn van chocolade en de oogjes en neus zijn opnieuw gemaakt van die zwarte pasta uit die schrijftube.

Dit is dan het resultaat:


9. Presentatie
Je zag het al op bovenstaande foto's: ik gebruikte oasis (voor oa. bloemschikken) als basis om de cake pops in te steken. 'Isomo' probeerde ik ook maar dat lukte niet.  

 Maak met de oasis een gewenste basis.
 Pak de oasis in met mooi inpakpapier.
Prik een aantal tandenstokers in de onderkant van het bovenste stuk oasis.
Bevestig het bovendeel op het onderdeel. Door de tandenstokers blijven de twee delen goed aan elkaar bevestigd.Ook kan je de basis nog versieren met stickers en dergelijke.
Prik de cake pops op de gewenste plaats in de basis.

Oef, eindelijk klaar! Veel werk dus voor iets dat op een paar minuten door 28 kleutertjes (2 klasjes) verorberd werd. Ze vonden het wel heerlijk. Er was zelfs een kleutertje dat zei: 'Ik vind ze niet lekker ..... maar super lekker!'  Missie geslaagd dus.

Als ik ze ooit nog eens maak zal ik niet meer die candy melts gebruiken maar gewoon gesmolten chocolade. 


Dat zal veel eenvoudiger zijn. En zeg nu zelf: die zien er toch ook lekker uit.

8 opmerkingen:

 1. ja amaai ... ik pas hiervoor! wat een werk!!!
  knap dat je dat gedaan hebt zeg! vond ze al mooi maar nu ik de hele uitleg gelezen heb vind ik ze nog veeeeeel mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb er vorige week gemaakt met als basis brownie, plakt meer vanzelf dus geen slagroom of creme au beurre toe te voegen, wel nog steeds een baksteen ;-)
  ik heb ze bekleed met suikerfondant ( roze varkentjes) maar echt doenbaar om heel mooi af te werken was het niet echt en idd veel werk om dan rap op te eten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi gedaan.
  wij hebben het van 't weekend ook geprobeerd maar deden het met warme cake wat dus niet lukte.
  we gaan het zeker nog een keer proberen.
  liefs, kimberley

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een job! Maar het ziet er prachtig en lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie cakepops! Heldere beschrijving, dit stappenplan ga ik zeker eens volgen. Goed om te weten dat ze bij de pipoos lolliestokjes en candy melt verkopen, scheelt online bestellen. Vraag me wel af waarom de isomo niet is gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hey bedankt voor je duidelijke stappenplan, zeer handig!Je brengt me op nieuwe ideetjes :)
  Ik neem meestal chocoladecake en dan mascarpone als bindmiddel, maar ik ga het ook eens met klopklop proberen! Ik doe eerst de bolletjes een kwartiertje in de vriezer en doe dan pas de stokjes erin. En dan nog eens 5 min in de vriezer, dan zitten ze heel stevig.
  Wat ik ook doe is wel de candymelts gebruiken als topping, maar ze dan gewoon versieren met sprinkles of smarties, is ook niet zoveel werk als die figuurtjes maken ;)
  Ik ga straks weer eens aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. de oasis met inpakpapier is een supertip! ik zit altijd te prullen met een ronde blok isomo en aluminiumfolie! :)

  BeantwoordenVerwijderen