zondag 14 november 2010

Smullen...

Weer twee nieuwe taarten uitgeprobeerd en ze vielen bij groot en klein in de smaak.
Ik probeer altijd recepten van heel gemakkelijke en snel te maken taarten te zoeken. Deze 2 horen daar zeker bij!

Als eerste de chololadetaart: favoriet van iedereen. Ik heb mij nog moeten haasten om er een foto van te trekken want ze was bijna op.














De tweede is een appel-amandeltaart.

Hier zijn de recepten:

1. De chocoladetaart

Ingrediƫnten
voor het beslag:
  • 200 gr pure chocolade
  • 200 gr boter + 1 eetlepel boter om vorm in te boteren
  • 160 gr bloemsuiker
  • 6 eieren
voor de afwerking:
  • 3 eiwitten
  • 150 gr suiker
Bereiding
- doe de boter, bloemsuiker en chocolade in een kom en laat smelten in de microgolfoven (ongeveer 3 min op halve kracht). Je kan dit ook au bain-marie laten smelten. Roer om tot een gladde brij.
- Klop de eieren schuimig met de mixer.
- Giet er de chocoladebrij bij en mix even tot een glad beslag.
- Vet een bakvorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met de eetlepel boter, giet er het beslag in.
- Bak de taart in een op 200 °C voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. De taart rijst en valt dan terug in. Geen paniek dus, dit is normaal! Het deeg zal vanbinnen nog vochtig zijn maar dat maakt het juist zo lekker. Zet de taart in de vorm opzij.
Als de taart al wat afgekoeld is, kan je starten met het maken van het schuim voor boven op de taart. Ik heb dit ongeveer een uurtje voor de gasten arriveerden gedaan en dit was ideaal want zo was de taart nog lauwwarm bij het opdienen. Je klopt de 3 eiwitten met de mixer op hoge snelheid tot ze ongeveer verdriedubbeld zijn in volume. Nu kan je de suiker er heel geleidelijk aan bijvoegen tot je stijve pieken kan vormen met het schuim. Met een spatel wrijf je het schuim over de reeds gebakken taart.
Het geheel steek je nu nog ongeveer 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. De bovenkant van het schuim zal er dan lichtbruin uitzien.

De chocoladetaart is ook zonder het schuim lekker!

2. De appel-amandeltaart

Ingrediƫnten
  • 100 gr boter
  •  225 gr fijne suiker
  • 3 eieren
  • 175 gr gewone bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eetlepels melk
  • 100 gr marsepein
  • half flesje amandelextract
  • 3 grote appels
  • 4 eetlepels amandelschilfers
  • 2 eetlepels bloemsuiker
Bereiding
- Snij de marsepein in blokjes, schil de appels en snij ze ook in kleine stukjes
- Smelt de boter in de microgolf gedurende ongeveer 1 minuut, roer er de suiker door en dan de eieren
- Zeef er de bloem met het bakpoeder bij en roer glad
- Voeg er dan de vanillesuiker, de melk, amandelextract, de marsepein en de appels aan toe. Roer goed om.
- Bekleed een vorm van ongeveer 24 cm doorsnede met bakpapier en schep er het beslag in. Strooi er de amandelschilfers en de bloemsuiker op.
- Bak 40 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

En nu... smullen maar!

2 opmerkingen: