vrijdag 21 december 2012

'Kneedloos' brood!

Zelf je eigen brood bakken ...

Pfff... zou ik vroeger gezegd hebben; al dat werk. Kneden, rijzen, nog eens kneden, nog eens rijzen... Vuile, plakkerige handen,...

Wat als ik je zou vertellen dat ik reeds bijna 3 maanden mijn eigen brood bak ZONDER kneden? En nee, ik heb geen broodbakmachine in huis. Ik gebruik ook geen keukenrobot. Het enige gereedschap wat ik nodig heb is een goede pannenlikker! 
Dat klinkt toch zalig, niet?!

Als ik er nu nog eens bij zeg dat mijn deeg op minder dan 5 minuten klaar is, dan kan niets je nog tegenhouden om er ook aan te beginnen.

En zeg nu zelf, zo'n lekker, warm sneetje versgebakken brood daar kan toch niets tegenop? 



Het begon allemaal na het zien van een foto van een 'kneedloos' brood op Pinterest. Ik experimenteerde een beetje, combineerde en wijzigde recepten tot ik, in mijn ogen, het ultieme recept had.


Ik maakte reeds wit brood, suikerbrood, zonnebloempittenbrood, 6-granen- en 9-granenbrood. Nog gemakkelijker kan het door een all-in mix te kopen. Ik verkies echter het gewone broodmeel. De meeste koop ik bij de colruyt maar elk broodmeel kan perfect gebruikt worden. Bij het donker brood strooi ik vóór het bakken nog zonnebloempitten erbovenop. Lekker.... 

Ik maak meestal 2 of 3 broden tegelijk; 1 of 2 donkere broden en 1 wit of lichtbruin brood. Als bakvorm gebruik ik een gewone langwerpige cakevorm. Als je een echte broodvorm wil gebruiken, vermenigvuldig je het recept best met 1,5 want die bakvormen zijn veel groter. 

In het begin experimenteerde ik ook met een ronde pyrex schotel maar langwerpig brood vind ik handiger om te snijden en om 1 of andere reden verkies ik langwerpig brood. Toen ik vroeger naar de bakker om brood ging, koos ik ook steeds voor de langwerpige exemplaren. Kwestie van goesting...

Het rijzen van het brood heb ik geprobeerd op de radiator, op het keukenwerkblad en in een lichtjes voorverwarmde oven. Op de radiator had het wel bijna een uur nodig om in massa te verdubbelen. Op het keukenwerkblad lukte het niet omwille van de temperatuurschommelingen en windverplaatsingen door telkens te passeren of deuren die open en dicht gaan. In de oven ging het rijzen het snelst en eenvoudigst.

Mie Flavie's recept voor kneedloos brood

Benodigdheden (goed voor 1 brood)
- 500 gr bloem naar keuze 
- 1,5 theelepel zout
- 350 ml lauw water
- kleine eetlepel suiker
- 1,5 theelepel actieve, droge gist (vb. Bruggeman instant gist)
- bakvorm
- pannenlikker

Zo ga je te werk:

1. Zet de oven aan op een temperatuur van 60 °C.
2. Doe de bloem en het zout in een ovenvaste schotel. 

Als maat voor de theelepel gebruik ik een lepel uit
zo'n maatsetje met verschillende hoeveelheden.

3. Los de suiker op in het lauwe water en strooi de gist uit over het wateroppervlak. De gist neemt onmiddellijk water op en je krijgt een troebel mengsel.

Voeg het suiker toe en roer zodat het suiker een beetje oplost.

Verspreid de gist over het wateroppervlak.
4. Giet nu het gistmengsel bij de bloem en meng het geheel goed om met de pannenlikker. Zorg ervoor dat al het water is opgenomen en dat er geen losse bloem meer te zien is. Voeg desnoods nog een beetje water toe.





5. Het deeg is nu klaar om te rijzen. Zet de oven uit en laat het deeg ongeveer een half uurtje rijzen in de lichtjes voorverwarmde oven. Het is de bedoeling dat het deeg ongeveer verdubbelt in massa. Je kan het deeg zonder probleem er langer laten inzitten.  

Gerezen deeg
6. Haal het brood uit de oven. Gebruik de pannenlikker om het deeg los te maken van de randen, het nog eens kort te mengen en om het in de beboterde bakvorm te gieten. Volgens je eigen goesting kan je tijdens deze mengbeurt zonnenbloempitten toevoegen of bij wit brood kan je parelsuiker, rozijnen of chocolade toevoegen. Zet het deeg opnieuw een half uurtje in de nog warme oven tot het iets boven de bakvorm uitsteekt.
Deeg losmaken van de kanten en kort omroeren.

Deeg klaar voor tweede rijsbeurt. 

Een siliconen bakvorm hoef je natuurlijk niet in te vetten.

Na tweede rijsbeurt

7. Haal voorzichtig de bakvorm uit de oven. Verwarm nu de oven tot een temperatuur van 200°C. Van zodra de oven de gewenste temperatuur heeft bereikt, kan het bakproces beginnen. Bak het brood 30 tot 40 minuten.

8. Na het bakken haal je het brood onmiddellijk uit de bakvorm en laat je het afkoelen op een rooster. 



Nu komt het moeilijkste deel: uzelf bedwingen om nu reeds een sneetje af te snijden. Als je het brood te vroeg aansnijdt, trek je het aan stukken. Wacht een kleine 5 à 10 minuten om van uw zelfgebakken brood te smullen.



Het lijkt al bij al een heel gedoe maar het is echt niet veel moeite. Je moet er wel voor zorgen dat je zeker anderhalf uur nodig hebt vooraleer je van je brood kan smullen.
Ik bak zo'n drie keer in de week 's avonds brood. Het grootste werk is het deeg maken, wat eigenlijk poepsimpel is.  

Smakelijk!!


27 opmerkingen:

  1. Waaaaw, heel makkelijk zo te zien! ik bak mijn brood altijd in de broodbakmachine, zal dat ook eens deze week uitproberen!
    Ik heb ook graag brood met pitten, geeft een extra smaak, hé!!!
    Leuk dat je dat deelde!
    Nog een vraagje... Ik gebruikte ook altijd droge gist, maar vind dat dat zijn kwaliteit wat mist, naarmate het pak wat langer 'open gedaan is'.
    Nu ben ik dus overgestapt naar verse gist; heb jij dat al zo ervaren?!?
    Groetjes Sofie en smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Sofie, in het begin gebruikte ik die kleine zakjes instant gist van Bruggeman (5x11 gr)maar nu gebruik ik de vacuum verpakte gist van 500 gr (ook Bruggeman). Ik bewaar de gist na opening wel in een luchtdicht doosje. Tot nu toe nog geen problemen gehad met rijskracht.

      Verwijderen
    2. Ja ik gebruikte ook die van 500gr, maar zette er enkel een knijper op...Zal dus een doosje voorzien! Merci voor de tip ;-)

      Verwijderen
  2. Vakantietaakje : zelf brood bakken ..... spannend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, zalig! Onze broodbakmachine is het stillekesaan aan het begeven, dit probeer ik zeker eens uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik maak kleinere porties van de droge gist en bewaar deze in de diepvriezer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe de gist in de diepvriezer. Kan er maanden in blijven

      Verwijderen
  5. heerlijk, zelfgebakken brood. Ik houd juist wel erg van dat 'kneden', maar dit ga ik ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 't Is de max! Ik heb het net geprobeerd en het huis geurt heerlijk. Ik kan bijna niet wachten om te proeven. Zelfgebakken donker brood ... mmmm! Bedankt voor de tip!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ga ik onthouden, en binnenkort eens uitproberen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Waar kan je die vaste gist krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dankjewel, ik heb al een paar Amerikaanse 'no knead' recepten geprobeerd...maar mislukt...ik hoop dat dit recept van jou wel lukt...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb een vraag. in je recept staat bloem. kan dat ook gewoon tarwe bloem zijn om uit te proberen, of moet het broodmeel zijn?
    Alvast bedankt voor je antwoord. Lijkt nl leuk om met de kinderen te doen, maar mislukken is nl altijd zo sneu

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik woon in Paramaribo en ga jouw recept uitproberen. bakte graag brood in Europa. ik zal er rozijnen bij doen in verband met de feestdagen en ik blijf proberen tot het een goed en mooi brood wordt. dank voor recept en mooie feestdagen ook...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lijkt supper gemakkelijk, ik ga het zeker proberen, bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik lees 2x suiker in de door u bereiding
    Moet dat niet zout zijn
    Grtjs

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoe lang en hoe kan je dit brood bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heeft iemand al geprobeerd om het in de airfryer te bakken en hoe lang en op welke temperatuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Waar kan ik de antwoorden op deze zinnige vragen lezen? Kan je dit brood ook bakken met andere meel soorten dan tarwemeel? Bv teff, boekweit en andere glutenvrije melen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor brood moet je ‘kwaliteitsmerk ’ nemen, van de molenaar of in ieder geval speciaal om brood mee te bakken.

      Verwijderen
  18. fantastisch nog nooit zo goed gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik ben benieuwd! Dankjewel voor je uitleg en foto's. We zijn toen we naar België gingen speciaal naar de super gereden voor het betreffende meel. Leuk! Ik heb er zin in.

    BeantwoordenVerwijderen