donderdag 28 oktober 2010

Tutorial ridderoutfit (deel 2: riddermuts)

Hier eindelijk de tutorial voor de riddermuts horende bij de ridderoutfit.


Ik gebruik een van de armleuningen van de zetelhoes om de riddermuts te maken. Ik heb de rechterkant gebruikt vanop onderstaand foto.
*Je kan ook een stuk stof nemen van 40 cm breed op 40 cm hoog. Vouw de stof dubbel en naai de bovenkant toe.

Stap 1
Maak de kant die nog vasthangt aan de rest van de hoes los met een tornmesje.


 
Dit zou nu het resultaat moeten zijn van stap 1.

Stap 2

Snij het aanhangsel van de muts af. Zie links op de foto.

Maak de twee kanten van de muts even breed (ongeveer 18 cm).
Snij hiervoor de muts aan de rechterkant gelijk met de rand die al gezigzagd was 
 Nu zou je onderstaande als resultaat van stap 2 moeten hebben.
Stap 3

Snij de muts onderaan af zodat ze in totaal ongeveer 40 cm lang is.

Speld op ongeveer 17 cm van de bovenkant speldjes van links naar rechts of zet de muts op het hoofd van je kind en markeer de van links naar rechts het midden van de hals van je kind (zie onderstaande foto).

Maak 3 insnijdingen van elk 16 cm lang.  De linker- en rechterinsnijding maak je op 7,5 cm van respectievelijk de linkeren rechterzijde van de muts. De derde insnijding maak je in het midden.

Stap 4

Snij uit de zetelhoes 3 driehoeken van 17 cm hoog en 14 cm breed.
Zigzag de randen van de drie driehoeken en alle andere randen van de muts. Vergeet ook niet de beide zijden van de insnijdingen te zigzaggen!!

Speld de driehoeken in de insnijdingen en laat de bovenste 1 cm boven de top van de insnijding uitkomen. Naai de driehoeken in de insnijding, beginnende aan de onderkant en naar de top toewerkend. Naai zo ver mogelijk (tot ongeveer 1 cm van de top van de driehoek). Zie onderstaande foto's.

 
Naai nu de top van de driehoek stevig vast door een aantal malen van de linkerzijde van de driehoek naar de rechterzijde te naaien.

Je muts zou er nu zo moeten uitzien zoals op onderstaande foto.


Stap 5

Neem nu een stuk zwarte ribtricot van 9 cm hoog en 45 cm breed.
Speld het midden van de ribtricot tegen het midden van bovenkant van de muts . De goede kant van de ribtricot leg je hiervoor tegen de binnenkant van de muts (Zie onderstaande foto).
Speld de ribtricot vast tot op ongeveer 1 cm van de markering van de neklijn.


Naai de ribtricot vast aan de muts. 
Sla de ribtricot nu om naar de goede kant van de muts.
Speld de ribtricot opnieuw vast van de ene kant van de neklijnmarkering tot de andere kant.. Je hoeft de zijkanten van de ribtricot niet te zigzaggen, vouw hem bij het vastspelden gewoon een halve cm om.  


Stap 6

Zet nu de muts op het hoofd van je kind (opgelet met de spelden!) en meet de afstand tussen de de linkerkant van de muts (ter hoogte van halslijnmarkering) en de rechterkant van de muts. Met deze afstand kan je wat spelen afhankelijk van hoe groot je kind is en hoeveel je de muts wil laten aanspannen. Bij kleine spruit was deze afstand ongeveer 15 cm.
Snij nu een stuk ribtricot uit van 17 cm breed en 9 cm hoog (of de afstand die je gemeten hebt (bij mij 15 cm) + 2 cm).
Bevestig dit stuk ribtricot aan de ribtricot die aan de muts hangt, kortste zijden (9 cm) tegen elkaar. Doe dit zowel voor de linker- als de rechterkant.

Het stuk ribtricot dat nu loshangt, vouw je dubbel, goede kanten naar buiten. Vouw opnieuw langs elke kant ongeveer 1 cm naar binnen en zet vast met speldjes.

Naai nu dit loshangende deel toe.

Sorry voor de overbelichte foto!

Naai nu ook de rest van de ribtricot vast. 

Dit zou uw resultaat moeten zijn.

Stap 7

Snij een reep stof van 22 cm breed en 8 cm hoog uit een deel van de zetelhoes. Vouw de stof overlangs dubbel met de goede kanten op elkaar en naai de langste en 1 van de kortste zijden dicht.


Keer de strook binnenste buiten. Dit gaat gemakkelijk met behulp van een breinaald.


 Vouw de zijkanten naar binnen.
 Speld de "halsband" vast aan de muts ter hoogte van de halslijnmarkering.
Snij een stuk zwarte velcro (kant met harde lussen en zachte kant) af van ongeveer 1,8 ├á 2 cm breed en 5 cm lang.
Bevestig 1 stuk velcro op de binnenkant van de "halsband". Het andere stuk bevestig je aan de andere kant op de muts ter hoogte van de halslijnmarkering.

Nu mag je de spelden voor de halslijnmarkering verwijderen.Stap 8

De onderkant van de muts kan wat onregelmatigheden vertonen daar waar je de driehoeken in de insnijdingen hebt genaaid.

Snij de onderkant mooi recht af en zigzag de ganse onderrand.
Nu is je riddermuts klaar!!! Als er vraag is naar een tutorial voor het schild en het zwaard, zet ik die ook nog online. Dus laat maar horen of je dit ook nog wenst!

Speciaal voor Inge: ook al heb je nog maar 1 jaartje naailes achter de rug: dit is zeker doenbaar. Ik hoop dat ik het voldoende heb uitgelegd, anders wil ik gerust nog extra info geven. Ik hoop dat je het nog op tijd afkrijgt zodat je dochter het kan meenemen op scoutskamp!!

4 opmerkingen:

 1. Heel erg bedankt! Ik heb het een ietsje anders moeten doen vanaf stap 5 doordat ik geen ribtricot of andere rekbare stof liggen had. Maar verder is het prima gelukt! Daarnet nog de zilveren textielverf gefixeerd met de strijkbout op het hesje, wat 'n mooi resultaat geven die sjabloontjes zeg ! Dochterlief zal morgennamiddag zo fier als een gieter kunnen vertrekken op scoutskamp met haar stoere ridderpakje. 'n Ferme merci voor je duidelijke tutorials. Enne.... jaaaaaaaaa, ik ben geïnteresseerd voor een tutorial van het zwaard en schild. (Maar dat zal dan echt tot tegen een volgend scoutskamp moeten wachten)
  Vele groetjes,
  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inge, ik ben blij dat je het nog hebt afgekregen zodat dochterlief het kan meenemen op haar scoutskamp. Een dikke proficiat! ik ben er zeker van dat ze er stoer mee zal staan.
  De tutorial van het zwaard en schild post ik later nog eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dankjewel! En een beschrijving voor zwaard en schild is ook welkom :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. This looks fantastic! Any chance of getting the directions in English??

  BeantwoordenVerwijderen