zaterdag 7 april 2012

Tutorial paasmandje

Tijdens het maken van de paasmandjes, maakte ik foto's. Dus hier een tutorial van hoe ik ze ineen stak.
Ik baseerde mij hierbij op een Engelstalige handleiding voor het maken van een mandje en op een foto die ik vond op het net.

1. Knip een rechthoek van 46 cm op 30 cm voor de buitenstof en een rechthoek van 45 cm op 29 cm voor de voering. Knip tevens een rechthoek van 46 cm op 30 cm uit stevige volume vlieseline (het type vlieseline dat dikwijls gebruikt wordt bij het quilten). Dit zal het mandje een beetje stevigheid geven. De langste zijde wordt dubbel geplooid, de kortste zijde wordt de bovenrand. Opgelet!: indien je werkt met stof met een patroon: dan snij je best 2 rechthoeken van 30 op 23 cm waarbij de kortste zijden nu de zijkanten vormen. De onderste lange zijde naai je dicht; zo vermijd je dat uw patroon aan 1 kant op z'n kop staat.

2. Leg de vlieseline op de averechtse kant van de stof en naai de zijkanten dicht.3. Leg nu de korte zijden tegen elkaar zoals op onderstaande foto's4. Trek een lijn op de punten, 7 cm boven de punt. De lijn zal ongeveer 14 cm lang zijn.5. Stik de hoeken dicht op de getekende lijn en knip de hoek ongeveer 1 cm naast de stiknaad eraf.6. Keer het mandje binnenste buiten.7. Nu kan je de handvatjes maken. Snij hiervoor twee lange rechthoeken van 30 cm op 5 cm uit de buitenstof en twee even grote rechthoeken uit de binnenstof/voering.


Leg 1 reepje binnenstof tegen 1 reepje buitenstof, goede kanten tegen elkaar. Sik de lange zijden en draai binnenste buiten. Doe dit nog eens voor het andere handvat.


Bevestig elk handvat aan de buitenstof van het mandje. Zelfde stofjes tegen elkaar. Ik spelde ze vast 3 cm naast de zijnaad. Stik vast. Doe hetzelfde voor het andere handvat.8. Herhaal nu stappen 1 tot en met 5 voor de voering, maar dan zonder het gebruik van vlieseline. Laat bovendien langs 1 korte zijde een 5tal cm open zodat je hierdoor het mandje straks kan keren.9. Volgende stap is het maken van de oortjes. Knip hiervoor telkens twee stukjes stof van 6,5 cm breed en 13 cm lang uit de buitenstof en de binnenstof. Rond de bovenhoeken af. Leg 1 stukje van de binnenstof tegen 1 stukje van de buitenstof, goede kanten tegen elkaar, stik rondom maar laat de korte rechte zijde open.

Verstevig 1 kant van elk oortje met dunne verstevigende vlieseline.

Draai de oortjes om.
Vouw 1 cm van de buitenzijde van lek oortje naar binnen en zet vast.
10. Van de volgende fase heb ik spijtig genoeg geen foto's.
Draai het mandje met de vlieseline naar buiten. Steek de voering in het mandje, goede kant van de voering tegen goede kant van de buitenstof. Zorg ervoor dat de zijnaden goed op elkaar liggen. Plaats de oortjes tussen buitenstof en binnenstof zodat je ze niet meer ziet. Speld vast en naai de bovenrand dicht.

11.Keer het mandje doorheen de opening in de zijnaad van de voering.

12. Bevestig nu twee knoopjes of oogjes  en borduur het neusje en mondje.

Oh, ik zie nu pas dat ik de snorharen vergeten te borduren ben!! Die kan je er dus ook nog bij borduren.

Voilà, mandje is klaar!!

2 opmerkingen:

 1. Superleuk en mooi !
  Bedankt om de handleiding te delen.

  Lieve groetjes,

  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt origineel. Mooi, heb je blog eens doorgebladerd, een mooie blog em een eigen toets.

  BeantwoordenVerwijderen