vrijdag 31 augustus 2012

Pimp eens een giletje

Toen ik een paar weken terug een effen gilet kocht voor kleine spruit, vond ik dat het een beetje gepimpt mocht worden. Ik wou er eerst iets op appliqueren maar bedacht toen dat vilten misschien ook wel zou lukken. Ik besloot om het giletje te verfraaien met oranje bollen.


Bijna twee jaar geleden volgde ik namelijk een cursus vilten. We leerden droog en nat vilten en lieten onze creativiteit los om juweeltjes, handtassen, een tuintje, schaapjes,.... te maken.

Het droog vilten is een heel eenvoudige techniek waarbij je met een viltnaald (hele scherpe naald met weerhaakjes) wolvezels vastzet aan elkaar of in dit geval aan de vezels van het giletje. Dit doe je door met de viltnaald ettelijke keren de wolvezels in het gilet te prikken. Zo vervilt je de wolvezels tot een compacte massa. Onderstaande foto's en de handleiding zullen veel verduidelijken.

Wat heb je nodig?















- een gilet of pull. Ik gebruikte een giletje in een mengeling van 84% katoen en 16% polyamide. Het hoeft dus geen wollen giletje of pull te zijn.
- een kleine hoeveelheid wolvilt. Ik gebruikte 2 gram oranje wolvilt voor alle bolletjes op haar giletje. Echt niet veel dus. Wolvilt kan je kopen bij gespecialiseerde winkels maar vind je soms ook in een beperkt aantal kleurtjes in de Veritas. In Gent is er op de Vrijdagmarkt 'De Gouden pluim' waar ze een grote keuze hebben in allerlei kleuren. Ikzelf kocht de wolvilt bij Form Factory in Merelbeke. Uiteraard kan je ook op het internet wolvilt bestellen.
- een viltnaald (hele scherpe naald met weerhaakjes)










- wolviltmat (een stuk schuimrubber van ongeveer 4 cm dik)
- een klein vormpje, vb. cirkelvorm, hartvorm... Je kan ook de vormpjes nemen die je gebruikt om koekjes uit te steken. Als je te grote vormpjes gebruikt, zal het gevilte gebied tijdens het wassen teveel krimpen. Tja, het is nu eenmaal wol. Als je een klein vormpje gebruikt, is het krimpen quasi nihil. De diameter van mijn cirkelvormig vormpje is 2 cm.

Stap 1

Beslis welk vormpje je gaat gebruiken en op welke plaats op het gilet je overal gaat vilten. Ik besloot om bolletjes te vilten enkel op de twee voorpanden.
Om de bolletjes mooi te kunnen verspreiden, tekende en knipte ik oranje bollen en legde ze op de gewenste plek op de gilet.



Eenmaal je tevreden bent met de ligging, markeer je de plaats van de bollen. Ik deed dit met een krijtroller.



Stap 2

Plaats nu je gekozen vormpje op 1 van je gemarkeerde plaatsen en leg de schuimrubberen mat onder de gilet zodat uw gilet tussen het vormpje en het schuimrubber ligt.


 Neem een heel klein beetje wolvilt en leg het gelijkmatig in uw vormpje.


Hou uw vormpje op de juiste plaats en begin met de naald in uw vormpje te prikken. Je begint hierbij best aan de buitenzijde en vervolgens werk je verder naar binnen. In totaal prik je zo een honderdtal keer snel en krachtig na elkaar.


Zo zal het er dan ongeveer uitzien:


Je ziet op bovenstaande foto dat uw gilet en de mat zijn ingedeukt. Dat is volledig normaal. Meer nog; het 'plakt' zelfs aan uw schuimrubber. Trek voorzichtig het giletje uit de schuimrubber.
Als je nog niet helemaal tevreden bent met het resultaat, kan je je het vormpje opnieuw op zijn plaats leggen en vilt je nog een beetje.


Op deze foto is duidelijk te zien dat de linkerrand niet goed gevilt is.
Er zijn nog teveel losse vezels.  Leg het vormpje op zijn plaats en vilt nog wat langer.
De vezels van de wol moeten duidelijk aan de binnenzijde te zien zijn.
Zoniet, heb je niet krachtig genoeg gevilt.
Eén bolletje vilten duurt een paar minuutjes.
Vervolgens doe je hetzelfde voor alle andere gemarkeerde plaatsen.

Tada.... klaar!


Kleine spruit en ikzelf zijn super blij met het geslaagde resultaat!!


Tip: indien je deze techniek goed onder de knie hebt, kan je ook 'vrij' beginnen vilten of met verschillende kleuren zelf 'een schilderijtje' ontwerpen. Maar pas op: hoe groter de gevilte plaats, hoe groter het gevaar op krimpen tijdens het wassen. De diameter van 'mijn' bolletjes is 2 cm en deze krimpen niet in de wasmachine op lage temperatuur.

7 opmerkingen:

  1. Hoe origineel! Ga ik zeker onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amaai, dat is helemaal nieuw voor mij! Zou ik ook wel eens willen proberen want een heel knap resultaat! Bedankt voor deze mooi uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi! Dat vilten geeft precies toch een meer 'naturel' resultaat dan appliqueren...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Schattig meisje... een 'modelletje' in spé.....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, heel leuk. Bedankt voor de uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen