vrijdag 3 september 2010

Handleiding boekentas

Jullie hebben nog een handleiding te goed van het boekentasje dat ik maakte voor kleine spruit.Hier is ie dan:

Stap 1
Kies je gewenste, al dan niet katoenen, stof voor de buitenkant van de boekentas. Je hebt een stuk nodig van minimum 110 cm breed en 40 cm hoog.
Voor de afwerking van de randen kocht ik bij De roze strik in Ledeberg een lapje beige (namaak)leder. Ook kocht ik er een tijd geleden een soort plastiek dat gebruikt wordt voor de binnenkant van tassen en dergelijke. Zo is de binnenkant van haar boekentas afwasbaar, wat heel handig is...
Het lederen handvat recycleerde ik van het handvat van een map met stalen behangpapier (zie foto's). Het was quasi onmogelijk om het handvat in zijn geheel te verwijderen, dus knipte ik het handvat zo dicht mogelijk tegen de 'drukknopen' los.

Ook de metalen hoekbeschermers haalde ik van deze map. Het waren er 4, juist gepast dus voor de hoeken van het tasje.Bij stoffen Mertens in Melle kocht ik stevige vlieseline (H640) om het boekentasje de nodige steun te geven.

Stap 2
Voor het patroon snij je volgende rechthoeken uit patroonpapier of gewoon papier (naad van 0,5 cm is inbegrepen):
- breedte 28 cm en hoogte 22 cm: achterkant
- breedte 28 cm en hoogte 33 cm: voorkant en onderkant
- breedte 28 cm en hoogte 34 cm: bovenkant en flap
- 2 maal: breedte 12 cm en hoogte 22 cm: zijstukken

Schik de patroondelen in de juiste richting op de stof, rekening houdende met de richting van de opdruk (zie foto). De breedtes van de patroondelen liggen dus telkens horizontaal.
Knip de patroondelen uit de stof.


Doe hetzelfde voor de vlieseline en de 'plastic' binnenkant. Je hebt nu voor elk patroondeel 1 stuk stof, 1 stuk vlieseline en 1 stuk plastic (of ander materiaal voor de binnenkant).
Strijk de vlieseline op de verkeerde kant van de katoenen stof.

Stap 3
Ik kocht in de USA bij Fabric.com deze opstrijkbare vinyl. Indien iemand weet waar je deze in Europa kan bestellen, hoor ik het graag. Het is een fantastisch product. Je kan er eigenlijk bijna alle stoffen mee lamineren/plastificeren en zo tassen, toiletzakken, regenjasjes, slabben, ... van maken. Het is heel gemakkelijk in gebruik en je kan het goed positioneren op de stof. Het plakt eigenlijk pas goed na het strijken.


Het is wel heel belangrijk dat je de stof eerst wast voor je dit vinyl erop strijkt om de 'coating' van de stof te halen.
Knip de patroondelen uit het vinyl. Verwijder alle pluisjes op de stof met een pluisroller. Zoniet zal je deze onder het vinyl goed zien zitten.

 Haal het papier van het vinyl en leg het vinyl op de goede kant van de stof. Leg het papier bovenop het vinyl ter bescherming van je strijkijzer (anders heb je een geplastificeerd ijzer) en strijk volgens de gebruiksaanwijziging. 

Stap 4
Nu moet je de delen aan elkaar stikken. Vergeet niet de plastieken binnenkant op elk patroondeel te leggen. Ik wou deze plastiek er niet aannaaien want zo heb je nog eens een naad en eigenlijk is het niet nodig.
Begin met de zijkanten aan de onderkant te naaien. Leg de verkeerde kanten op elkaar als je het boekentasje afwerkt met een leder biais. Zoniet kan je de juiste kanten op elkaar leggen en naaien.


Naai nu de zijkanten vast aan de voorkant; je creatie zou er nu zo moeten uitzien:


Naai de achterkant aan de onderkant en vervolgens aan de zijkanten.


Stap 5
In deze stap werk je de kanten af met (leder) biais. Je gebruikt hiervoor een leder naald! Opgelet, het moet van den eerste keer goed zijn want als je de steken zou losdoen heb je allemaal gaatjes op de plaatsen waar de naad zat.
Snij hiervoor 2 repen van 5,5 cm breed en 27 cm lang en 2 repen van 5,5 cm breed en 11 cm lang. Vouw de repen zoals klassieke biais en plaats ze op de zijden en naai vast.


Voor de afwerking van de overige randen heb je 2 lange repen nodig van 77 cm lang en 5,5 cm breed.
Het bevestigen van deze biais is iets lastiger. Ik gebruikte wasspelden om het op zijn plaats te houden. Je kan geen kopspelden gebruiken want je krijgt die ten eerste bijna niet doorheen de lagen en ten tweede zou je zo gaten maken. Om de hoeken te maken, maak je een vouw in het biais. Waar de te plaatsen rand in contact komt met het reeds geplaatste biais, vouw je de biais dubbel naar de zijkant toe. Op deze plaats krijg je een hele dikke laag maar op mijn naaimachine kan ik de voet heel hoog vastzetten zodat het eronder past. Naarmate je verder stikt, verwijder je de wasspelden een voor een.

Na het afwerken van alle randen heb ik nog een zakje dat afkomstig is van een oude tas erin genaaid. Zo kan ze kleine prulletjes of centjes kwijt zonder dat ze het kan verliezen.

Stap 6
Nu gaan we de 'flap' afwerken. je hebt hiervoor opnieuw een reep leder nodig van 5,5 cm breed en ongeveer 130 cm lang. Bevestig de leder biais op dezelfde manier als in stap 5 maar laat de biais overlappen aan de bovenzijde (zie foto). Om steun te geven aan de boekentas, daar waar het handvat komt, plaats je een stuk karton in een gemaakt plastic omhulsel. Markeer de positie van je handvat op het steunvlak en op de flap en maak op deze plaats gaten. Om de gaten te maken in het leder handvat en de flap gebruikte ik een tang die je ook gebruikt om bijvoorbeeld extra gaten in ceinturen te maken.


Plaats het geheel vast met een soort drukknopen speciaal voor handvaten. Ik heb die gehaald bij een schoenmaker. Ik had er eerst wel niet goed op geklopt met de hamer want het handvat kwam op 1 september op de koer al los. De hamer van de directrice bracht gelukkig soelaas. Nu zit het er stevig op!!

Nu kan je de flap aan de achterkant van de boekentas naaien.

Stap 7
In deze stap verzorg je de afwerking: het plaatsen van de slotjes en de hoekbeschermers.


Plaats het slot op de gewenste plaats en doorboor de lagen met een scherp hobbymes.  
Duw het brugje door de openingen en buig de hoeken om zodat het slot vastzit. Doe hetzelfde voor het tweede slot.

Plaats nu het het plaatje waar het slot moet inklikken op de voorkant van de boekentas, duw dit doorheen de lagen, breng het beschermplaatje aan langs de binnenkant en buig de pootjes om zodat het stevig blijft zitten. Hier heb ik spijtig genoeg geen foto van maar het spreekt eigenlijk voor zich.

Plaats tenslotte de 4 hoekbeschermers op de hoeken en voila, de boekentas is klaar. 
Ik hoop dat de handleiding duidelijk genoeg is!

39 opmerkingen:

 1. Zalig! Wow, merci zeg! Deze lijkt me veel makkelijker dan degene die ik tot nu toe zag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat je dat allemaal kan en ook nog even de uitleg uit je mouw tovert, subliem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wauw, hoe doen jullie dat toch, zomaar boekentassen toveren!! daar heb ik echt de moed niet voor! fantastisch mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. amai wauw, ik val hier bijna van mijne stoel! wauw!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastisch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo mooi! Werkelijk prachtig!
  En als ik je werkbeschrijving lees, moet ik concluderen dat wij ergens vlakbij elkaar wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, dat is echt heel mooi!
  Ik sla dit direct op in mijn "to do lijstje" :)
  Merci voor de handleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een super idee, die behangmap!
  En het resultaat is ook echt geweldig, jammer dat ik nog geen schoolgangers heb. Riet onthoudt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw! Volgens mijn verkoopt Vanmarieke dat opstrijkbare vinyl ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geniaal, waar gij allemaal mee afkomt.
  Uw brein staat ook niet veel stil de laatste tijd?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super knap... Iets om te onthouden voor binnen een paar jaar :-)
  En inderdaad, zoals Effie al zei: bij vanmarieke kun je ook strijkvinyl kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi! Waar kocht je dat plastiek? Ben je er tevreden over? Ik heb daar echt al eens vreselijk mee geknoeid, maar dat zal wel aan mij liggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooie tas! En ook nog zo duidelijk uitgelegd. Dank je! Dat plastiek van de binnenkant, heeft dat nog een naam? Misschien word ik dan een keer niet zo meewarig aangekeken als ik in de winkel sta te stuntelen om uit te leggen wat ik zoek.;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jaloers,jaloers!!!! Een supermooie schooltas waarmee jullie 'kleine spruit' elke schooldag rond paradeert!! En ben sterk onder de indruk van al die schitterende outfits hoor! Doe zo verder!:)
  lieve groetjes, juf Tine (van de kleintjes)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor de positieve reacties!! Is altijd eens leuk om te horen.

  @ Effie en Schaartje: ik heb eens gekeken op de website van VanMarieke en inderdaad; ze verkopen opstrijkbare vinyl. Merci voor de tip, het is alleszins veel gemakkelijker en waarschijnlijk goedkoper dan het in Amerika te bestellen.

  @ Ima en Liesel: ik weet niet hoe dat noemt die plastiek. Het zat op dikke rollen en kostte 1 euro per meter. Als ik nog eens langs ga, zal ik eens kijken of ze er nog staan hebben. Het is heel gemakkelijk om mee te werken, het gleed zelfs gemakkelijk onder mijn naaimachine en het geeft steun aan het geheel. Als ik er nog zie liggen, neem ik er zeker nog een paar metertjes van mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kan je ook gewoon toile cirée gebruiken? en is die biais echt nodig? Verder een heel leuke boekentas, maar als biais er van de eerste keer mooi moet uitzien, laat ik het liever passeren, als het kan ;-)

   Verwijderen
 16. Ik ging net naar de markt om bij de fournituren-kraam stevige vlieseline te kopen en wat schetst mijn verbazing: daar hadden ze ook de opstrijkbare vinyl! Nu kan ik dus ook beginnen.:)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. WOW! ik las het heel snel door, maar kom absoluut terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. fantastisch knap werk!! echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Echt prachtig zeg! En de boekentas van de oudste dochter is slijtage aan het vertonen...hm.!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Waar kan je die hoekbeschermers vinden? Ben er naarstig naar op zoek...

  Mvg,

  Reduan

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Reduan: die hoekbeschermers haalde ik van een stalenboek met behangpapier. Je stapt gewoon een winkel binnen waar ze van die boeken hebben met stalen behangpapier en vraagt of ze oude stalenboeken hebben. Op de meeste van die boeken hangen aan de hoek van die hoekbeschermers. Je haalt ze er met een tang vanaf en dan kan je ze aan de hoeken van de boekentas vastzetten met een tang.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Bedankt voor deze tutorial. Ik ga er zeker eentje maken! De sierhoeken verkopen ze ook bij www.thesolutionshop.nl. Helaas wel alleen per 100, dus misschien moet ik ze ook in mijn assortiment gaan opnemen. Vroeg me nog wel af waar je die slotjes vandaan gehaald hebt. Ik kan ze alleen in zwart plastic of in Duitsland vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. @ Jolanda Jager: die slotjes haalde ik gewoon bij de schoenmaker.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Bedankt! Daar ga ik vandaag nog even langs! Ik had de markten in de buurt ook al afgestruind, maar daar niets gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. PRACHTIG! Jouw creatie en die van een andere handige mama hebben me helemaal overhaald! Ik heb mezelf net een naaimachine besteld!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wow, wat knap! En wat een super duidelijke handleiding!
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik wou graag het strijkvinyl kopen maar nu las ik ergens dat een vrouw een boekentasje maakte dat maar 1 weekje heeft geleefd, het vinyl loste weer.. Heb jij ook deze ervaring gehad?

  Groetjes, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hier hele goede ervaringen mee. Je moet wel goed de gebruiksaanwijzing volgen en het lang genoeg strijken. Misschien zijn er andere merken die niet zo goed houden maar Heat n Bond vind ik super. Ze is er 1,5 jaar mee naar school gegaan. In de hoeken begint het een beetje los te komen maar door het strijkijzer er nog eens op te houden, zit het nu weer stevig vast. Ik heb in die 1,5 jaar nooit mijn strijkijzer moeten boven halen maar als het loskomt kan je dus er nog eens op strijken. Het boekentasje is nu spijtig genoeg te klein geworden!

   Verwijderen
 28. Heat n Bond kun je via de volgende site kopen in Nederland www.casacenina.nl.

  Groetjes, Dorothy

  BeantwoordenVerwijderen
 29. heat n bond bestaat hier onder merknaam Lamifix, te vinden in een aantal stoffenwinkels, in Gent ook te bestellen in de Schleiper. Sitske

  BeantwoordenVerwijderen